Wyjaśnienia odnośnie znakowania tzw. zdrowej żywności, żywności bez cukru

Dotyczy: przedstawionej sytuacji odnośnie do dostępnych słodyczy
Szanowny Panie,
zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 178/20021 żywnością (środkiem
spożywczym) jest każda substancja lub produkt przetworzony, częściowo przetworzony
lub nieprzetworzony, przeznaczony do spożycia przez ludzi lub którego spożycia przez
ludzi można się spodziewać. Przepisy tego rozporządzenia wskazują również, że na rynek
Ponadto na podstawie art.14 ust 1 i 2 nie może być wprowadzany żaden niebezpieczny
środek spożywczy to jest taki, który jest szkodliwy dla zdrowia.

Powyższe przepisy wskazują, że cała żywność wprowadzana do obrotu musi być
bezpieczna dla konsumenta. Dlatego też podział żywności na „zdrową" i „niezdrową" jest
niezgodny z tymi przepisami, jeżeli żywność pozostająca w obrocie spełnia przepisy prawa
żywnościowego.
Niezależnie od powyższego należy zaznaczyć, że każdy produkt żywnościowy spożywany
w nadmiarze może spowodować, czy też przyczynić się do naruszenia zdrowia
konsumenta, ale te aspekty związane są ze źle zbilansowaną dietą i nieprzestrzeganiem
zasad określonych piramidą zdrowego żywienia.
1
rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002r.
ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds.
Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającym procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U.L 31
z 1.2.2002, str. 1 z późn. zm.)

Co do kategorii produktów „wegetariańskich" i „wegańskich" pragniemy pokreślić, że w
Polsce przepisy definiujące takie produkty zostały wprowadzone już w 2002r.2
.

Przedstawiając powyższe przepisy oraz odnosząc się do opisanego problemu, na
podstawie analizy pytań przedsiębiorców kierowanych do Ministerstwa, prasy branżowej i
oferty sklepowej w naszej opinii już od dłuższego czasu na polskim rynku obecne są
produkty żywnościowe, w tym również słodycze, w których producenci zastępują lub
obniżają zawartość składników takich jak np. cukier, sól czy tłuszcz ( tzw. reformulacje
składników).
(Przykładowe źródła informacji:
http://www.kupujepolskieprodukty.pl/2016/03/polskie-sodycze-i-przekaski-przeglad.html
https://www.portalspozywczy.pl/tagi/zdrowe-przekaski,23626.html
https://foodfakty.pl/okiem-eksperta-najnowsze-trendy-rynkowe)

Informacje te potwierdzają, że w Polsce jest dostęp do krajowych produktów
niezawierających składników odzwierzęcych czy bez cukru albo z zamiennikami cukru (na
przykład ze stewią), a w dodatku oznakowanych w języku polskim zgodnie z podanymi
wyżej zasadami. Zachęcamy zatem do poszukania w ofercie rynkowej odpowiednich
produktów.

Z poważaniem
Elwira Zdrodowska
Dyrektor
Departamentu Systemów Jakości
/podpisano elektronicznie/

--


Adam Fularz, manager Radiotelewizji

RTVP OPÉRA www.opera.rtvp.pl

Prezes Zarządu, WIECZORNA.PL SP Z O. O.,ul. Dolina Zielona 24A,   65-154 Zielona Góra



Komentarze

Popularne posty

Instytut Ekonomiczny Zielona Góra

Independent Trader.pl - Portal Finansowy

Warsaw Enterprise Institute